Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Vladislav Vančura (1891 – 1942)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

VLADISLAV VANČURA (1891 – 1942 )

Prozaik, dramatik, publicista, filmový scenárista a režisér.
Narodil se u Opavy, mládí však prožil ve středních Čechách. Vystudoval medicínu na UK. Brzy se ale věnoval jen literatuře. Patřil mezi Čapkovy "pátečníky". Za okupace v ilegálním odboji, v době heydrichiády byl zatčen a popraven.
Do literatury vstoupil jako člen avantgardně orientovaného Devětsilu., od počátku usiloval o svébytnou jazykovou formu a estetickou působivost. Ve vypravěčském umění dosáhl mistrovství. Jeho próza je plná osobitého stylu, lyrizace epiky, používá specifický jazyk s metaforami, neologismy i archaismy a především kombinace nejrůznějších jazykových vrstev, od argotu až po knižní formulace.

20.léta :

Pekař Jan Marhoul – román, vliv proletářské literatury, spojení jazykového novátorství a avantgardních uměleckých postupů se společenskokritickým námětem. Tragický životní příběh drobného živnostníka - pekaře Marhoula - je obžalobou společnosti, která zaviní pád čestného, ale příliš dobrosrdečného člověka. Děj je podán patetickou básnickou prózou.
Pole orná a válečná – román, protiválečné téma. Válka je zde zobrazována v celé své absurdnosti, ironii, tragické grotesknosti. Svět ve Vančurově podání je chaotickou změtí špíny a zmaru, která je odsouzena k zániku a revoluční přeměně ( viz. autorovo levicové přesvědčení ). Inspirace poetismem (nesouvislý děj - volné řazení scén).
Rozmarné léto – novela, „humoristický románek“, rozdílný od předchozích tragických děl , opět vliv poetismu. Začátkem léta přijíždí do malého lázeňského městečka Krokovy Vary komedianti, s kouzelníkem Arnoštkem a krásnou Annou, která vznese zmatek i poezii mezi klidný život tří starých přátel (plavčíka Důry, kanovníka Rocha a důstojníka Huga). Obyčejné postavy mluví nadneseným jazykem s básnickými prostředky. Filmová podoba v režii J.Menzela pochází z r.1968.

30.léta

Kubula a Kuba Kubikula - dětem věnoval moderní pohádku o medvědáři, medvědovi a strašidlu
Markéta Lazarová – román-balada ze světa středověkých lapků, postav schopných velkých činů i skutků (autor hledá v minulosti to, co nenachází v současnosti). Láska krásné a zbožné Markéty ke zbojníku Mikulášovi; oslava krás života, lásky. Postavou vypravěče, vstupujícího do děje, zdůrazněnou již v dřívějších dílech, navazuje Vančura na renesanční a preromantickou tradici.
Útěk do Budína, Konec starých časů, Tři řeky – romány, Jezero Ukereve – hra z afrického exotického prostředí - zesílení epičnosti, větší důraz na realitu.

za okupace:

Obrazy z dějin národa českého - historické pásmo. Zpočátku využíval podkladů odborných historiků, už v příběhu o Kosmovi se však od nich odpoutal. Zaměřením na minulost chtěl národ přesvědčit, že okupace je jen další epizodou v dějinách a dočasností.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT